Zagrebačke posvete Maku Dizdaru

0

U petak 29. travnja, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, održana je se poetsko-muzičko-filmsko veče pod naslovom „Mak Dizdar / Kameni pjevač“. Ovaj multimedijalni omaž posvećen bh. pjesniku novi je performans iz serijala „Zagrebačke posvete“ što ga, kao autor i akter cjelokupnog projekta, potpisuje Goran Matović, još od ex-yu vremena najpoznatiji zaljubljenik i ljubavnik, prometejski misionar poetske riječi na ovim našim bližnjim i bliskim prostorima i širinama…

Rečeno Matovićevim riječima, ovo je događaj kojim „ …se istaknuti umjetnici scenskim događanjem suočavaju i ogledaju u porukama i tajnama „Kamenog spavača“ i tako iskazuju svoje divljenje prema cjelokupnom, po svemu kolosalnom poetskom djelu Maka Dizdara…“

Učesnici večeri bili su: Goran Matović, Dijana Vidušin, Edin Karamazov, Vedran Milkota, Diana Burazer, Krunoslav Pranjić i Boris Beck, a ovdje će premijerno biti prikazan i film izmontiran specijalno za ovu priliku iz nevelikog fundusa filmskog materijala o Maku Dizdaru, snimanom prije gotovo pola stoljeća.

Izvođenje Zagrebačke posvete „Mak Dizdar / Kameni pjevač“, sasvim slučajnom koincidencijom, zapravo ujedno jeste prvo bilježenje i prva posveta Maku Dizdaru u godini u kojoj se stiću ravno četiri decenije od njegove prerane smrti.

U organizaciji ovoga izuzetnog zagrebačkog događaja, posvećenog uspomeni na velikog bh. pjesnika učestvuju: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Orbico d.o.o. Zagreb, Vrutak d.o.o. Zagreb i Fondacija Mak Dizdar Sarajevo.

Photo by Ognjen Karabegović

[slickr-flickr tag=”posvete” size=”medium”]

Podijeli.