“Slovo Makovo” i “Hyperborea” u Beogradu

0

U srijedu, 24. 4. 2013. godine, sa početkom u 20:00 sati, u Svečanoj sali Doma pisaca u Francuskoj 7, Fondacija Mak Dizdar  u saradnji sa Srpskim književnim društvom organizuje večer poezije „Slovo Makovo“.

Ovom prilikom biće održana promocija knjige „Hyperborea“ Milorada Pejića, dobitnika nagrade Grada Sarajeva „Slovo Makovo/Mak Dizdar“ za najbolju prvi put objavljenu zbirku poezije domaćeg autora bosanskog, crnogorskog, hrvatskog i srpskog govornog područja za 2012. godinu. Ovu nagradu dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem društva pisaca u Bosni i Hercegovini i Fondacijom PEN Centra Bosne i Hercegovine. Žiri nagrade čine Hadžem Hajdarević (predsjednik), Željko Ivanković i Miro Petrović (Grad Sarajevo), Stevan Tontić (Fondacija Mak Dizdar), Ferida Duraković (PEN Centar BiH) i Amir Brka (Udruženje društva pisaca u BiH). Selektor za djela objavljena u Srbiji bio je Duško Novaković.

O poeziji Milorada Pejića govorit će selektor nagrade „Slovo Makovo/Mak Dizdar“ za Srbiju Duško Novaković i Vasa Pavković, a Ratko Adamović prisjetit će se davnih susreta sa Makom Dizdarom.  

Zagrebački dramski umjetnici Goran Matović i Irena Šekez Sestrić, uz muzičku pratnju Edina Karamazova, govorit će stihove Milorada Pejića i Maka Dizdara.  

 

Podijeli.