Izložba Jacquesa Ferrandeza u Makovoj hiži

0

U okviru šestog izdanja festivala „Vrtovi Stoca, Vrt Evrope“, Francuski kulturni centar „André Malraux“ organizira 18. jula u Makovoj hiži u Stocu izložbu slavnog francuskog ilustratora, scenariste i strip crtača, Jacquesa Ferrandeza.

Izložba će biti svečano otvorena u 20h, a rezultat je Ferrandezovog rada na strip adaptaciji slavnog romana Alberta Camusa „Stranac“. Postjetitelji će imati priliku  zaviriti u francusku strip verziju „Stranca“ koja će u septembru biti objavljena na BHS jeziku u izdanju Centra André Malraux i TDK „Šahinpašić“.

Autor će ovom prilikom boraviti u Stocu gdje će u okviru festivala „Vrtovi Stoca, Vrt Evrope“ voditi strip radionice i radionice crtanja za mlade.

Biografija Jacquesa Ferrandeza…

Jacques Ferrandez je rođen 1955. godine u Alžiru, no nekoliko mjeseci nakon njegovog rođenja njegova porodica seli u Nicu, u Francusku. U tom gradu će studirati i u potpunosti otkriti svoj dar za crtanje.

Nakon što je završio Državnu školu za dekorativnu umjetnost, počinje se baviti stripom uz scenaristu Rodolpha s kojim stvara lik Komesara Raffinija. Komesar Raffini će biti objavljen u četiri strip albuma u periodu između 1980. i 1988.

Godine 1987. počinje raditi na svojoj velikoj fresci u pet tomova o istoriji Alžira, od porobljavanja do nezavisnosti : riječ je o Bilješkama sa Orijenta. Nakon toga odlučuje se za klasik francuske književnosti: Pagnolovu zemlju, njegove drame i njegove ljubavi, u ciklusu Voda sa brda.

Sa scenaristom Toninom Benacquistom vraća se 1998. godine sa nešto savremenijim projektima, iz čega iste godine nastaje L’Outremangeur, a dvije godine kasnije Crna kutija. Ovaj akvarelista velikog dara nastavio je sa radom na svojim Bilješkama sa Orijenta, i od 1998. godine je objavio bilješke sa svojih putovanja u Siriju, Istanbul, Irak i Liban, te, nedavno, nastavak svoje alžirske sage pod naslovom Fantomski rat (2002.).

Napisao je i naslikao strip-album Sarajevski tramvaji – Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu koji je objavljen istovremno na BHS jeziku (Publika, 2005.) i francuskom jeziku (Casterman, 2005.).

Podijeli.