Slovo Makovo u Cazinu

0

JU „Gimnazija“ Cazin bila je domaćin veoma značajnog književnog susreta pod nazivom „Slovo Makovo u Cazinu“. Bila je ovo prilika da se na najbolji način prisjetimo velikana naše književnosti, Maka Dizdara. Na inzistiranje nekadašnje učenice i velikog prijatelja JU Gimanzija Cazin gđice. Lejle Hairlahović za ovu prigodu Fondacija Mak Dizdar je Gimnaziji poklonila 5 primjeraka dvotomnog djela „Slovo Makovo“ i „Slovo o Maku“ koje na jednom mjestu predstavlja sve ono što je Mak Dizdar pisao, te sve ono što su o njegovom radu pisali i pišu kritičari. Do saradnje JU „Gimnazija“ Cazin i Fondacije Mak Dizdar  je došlo na inicijativu Faruka Miše Ajaza, nekadašnjeg učenika ove škole, i prerano preminulog Makovog sina Envera. Nakon Enverove smrti, odlučeno je da se ideja o posjeti cazinskoj Gimnaziji i doniranju knjiga ipak realizira.

Maturanti Gimnazije pod vodstvom profesorice Esmire Dervišević su izveli odlično koncipirano putovanje kroz Makovu riječ predstavljajući dijelove njegovih zbirki. Nakon toga, prisutnima su se obratili predstavnici Fondacije, Bor Dizdar, unuk Maka Dizdara, te Suada Dizdar, supruga Envera Dizdara. Bor Dizdar je u svom obraćanju govorio o samoj Fondaciji, njenom značaju te njenim projektnim aktivnostima, a posebno se osvrnuo na darovanu monografiju te zbirku pjesama Milorada Pejića koja je nagrađena nagradom ‘Slovo Makovo’, koja je, također, poklonjena cazinskoj Gimnaziji.

“Fondacija je osnovana 2001. godine, sama ideja nastanka Fondacije je nastala odmah nakon što je Mak umro. Međutim, obzirom na neke političke i društvene oklonosti tadašnjeg vremena sve je to nekako potrajalo i eto, 2001. se to nekako desilo. Kako je Mak bio veliki ljubitelj umjetnosti i likovne umjetnosti te bio prijatelj sa mnogim slikarima, velikim slikarima tadašnje Jugoslavije i šire, isto su poklonili određene svoje slike koje su završile na aukciji i tako je nastala Fondacijr Mak dizdar”, rekao je Bor Dizdar u svome izlaganju, jedan od osmero unaka Maka Dizdara.

Ispred domaćina prisutnima se obratio direktor Gimnazije, Muhamed Mehmedović, koji nije krio zadovoljstvo što je upravo Gimnazija prva institucija u USK u kojoj je upriličeno predstavljanje Fondacije i monografije.

Što se tiče narednih aktivnosti Fondacije Mak Dizdar i JU „Gimnazija“ Cazin, na obostrano zadovoljstvo je dogovorena posjeta učenika Gimnazije Makovoj hiži u Stocu.

“Nama je izuzetna čast što smo domaćin ovog skupa, posebno što je to po prvi put na našem Unsko-sanskom kantonu. Riječi ove naše djece su sve rekle i ja nemam šta puno dodavati, ono što ćemo mi obećati je afirmacija afirmacije. Ovo ne treba zaboraviti i mi obećavamo da ćemo ubuduće još više afirmirati lik i djelo našeg Maka Dizdara. Dato obećanje stoji, mi ćemo doći u Makovu hižu idućeg proljeća”, istekao je direktor JU Gimnazija Cazin, gospodin Mehmed Mehmedović.

(preuzeto sa stranice cazin.net)

Podijeli.