Otvaranje izložbe Kâm(en) i Zemlja

0

U četvrtak, 17. jula 2014. godine u 19:00 sati u galeriji Roman Petrović bit će otvorena izložba fotografija Velibora Božovića Kâm(en) i Zemlja. Fotografije su nastale kao dio istraživačkog projekta Stone speaker (Kameni govornik) što ga autor već nekoliko godina provodi u saradnji sa profesoricom humanističkih nauka York u Torontu Amilom Buturović (čiji osvrti na fotografije čine dio izložbe). Radi se o snimcima srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka koji na specifičan način prikazuju odnos između samih kâma i šireg ambijenta u kojem oni (po)stoje. Božovićevo oko najviše privlače oni napušteni, zaboravljeni, slomljeni, u okolinu utonuli spomenici što ih je već gotovo nemoguće razlikovati od običnog kamena. 

Izložba Kâm(en) i Zemlja održava se u organizaciji Fondacije Mak Dizdar. Nakon Sarajeva (17. – 23. 7.), izložba će biti održana i u Makovoj hiži u Stocu (10. – 17. 8). Velibor Božović odlučio je svoje fotografije pokloniti Fondaciji Mak Dizdar, čime će one postati dio već značajnog arhiva umjetnosti posvećene stećcima (Tošo Dabac, Rudolf Kutzli, Amra Zulfikarpašić, Adis Fejzić…).

Velibor Božović je rođen u Slovenj Gradcu u Sloveniji, a još od 1999. živi u Montrealu u Kanadi. U Sarajevu je odrastao, završio osnovnu i srednju školu i započeo studije na Mašinskom fakultetu. Nakon što je preživio opsadu grada boreći se u jedinicama Armije BiH, seli se u Kanadu. Tamo je diplomirao i radio kao inžinjer u avioindustriji, da bi se od 2003. godine posvetio isključivo fotogafiji i snimanju (više informacija na www.veliborbozovic.com).

Slovo o fotografijama

Podijeli.