Književni susreti “Preko rijeka” u Sarajevu

0

U subotu, 14.11.2015. godine u 19:00 sati u Ateljeu Figure će biti održana promocija književnih susreta “Preko rijeka”. Ovom prilikom, bit će predstavljana publikacija koja sadrži izbor iz djela autora, kao i najbolje eseje srednjoškolaca koji su učestvovali u projektu. Autori Tanja Mravak (Hrvatska), Dragana Mladenović (Srbija) i Almin Kaplan (BiH) će čitati svoja djela i voditi razgovore sa srednjoškolcima iz šest gradova (Rijeka, Zagreb, Sarajevo, Stolac, Užice, Beograd) koji su pisali o njima.

Prvi književni susreti “Preko rijeka” održani su od 10. do 13. septembra 2015. godine u Stocu. Šezdesetak srednjoškolaca tokom tri dana su imali priliku da slušaju, razgovaraju i druže se sa istaknutim autorima čija djela su prethodno izučavali. Težište razgovora bilo je na pitanjima odnosa književnosti i savremenih društvenih problema, te prikladnosti izbora djela koja se izučavaju u sklopu školske lektire. Nakon susreta, učenici su dobili zadatak da napišu esej o autoru i djelu koje je ostavilo najveći utisak na njih.

Cilj sarajevske promocije je okupljanje najaktivnijih učenika iz svih šest gradova, kao i predstavljanje rezultata projekta javnosti.

Književni susreti “Preko rijeka” su dio projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Podijeli.