U Sarajevu promovisana publikacija “Preko rijeka”

0

U subotu, 14.11.2015., u prelijepom ambijentu sarajevskog Ateljea Figure održan je zavšni događaj projekta LINE – literatura za interkulturalnu edukaciju, promocija književnih susreta “Preko rijeka”. Ovom prilikom predstavljena je publikacija “Preko rijeka”, a svim učesnicima susreta dodijeljene su diplome.

Publikacija “Preko rijeka” sadrži izbor poezije i proze autora koji su izučavani u sklopu projekta – Almina Kaplana, Selvedina Avdića, Tanje Mravak, Nebojše Lujanovića, Radmile Lazić i Dragane Mladenović -, kao i najbolje eseje učenika koji su o njima pisali. Autori objavljenih eseja su Robert Zuljani iz Prve riječke hrvatske gimnazije, Emilija Milojević iz Užičke gimnazije, Rajna Remović iz beogradske Gimnazije “Kreativno pero”, te David Jotevski, Iva Udovičić i Ana Puljiz iz Opće-realne gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu. U publikaciji je također objavljen izvještaj sa susreta “Preko rijeka” koji su zajednički pisali Matej Vrebac (Sarajevo), Emanuel Muratović (Rijeka), Milica Brašanac (Užice), Sara Škrba, Ena Bešo, Nina Haračić, Ibrahim Razić i Muhamed Sefo (Stolac).

Večer u “Figurama” započela je kratkom izvedbom baleta “Labuđe jezero” Rajne Remović iz beogradske baletske škole “Lujo Davičo”, nakon čega je Ema Arnautović iz Opće-realne gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu na akustičnoj gitari svirala “Stairway to Heaven” Led Zeppelina. U glavnom dijelu programa, autori koji su prisustvovali večeri – Almin Kaplan, Tanja Mravak i Dragana Mladenović – čitali su svoju poeziju i prozu, a učenici koji su pisali o njima čitali su svoje eseje. U popratnom razgovoru, autori su se našli u neobičnoj situaciji da oni budu ti koji postavljaju pitanja, umjesto da na njih odgovaraju. Na taj način publika je saznala, između ostalog, da Robert Zuljani najviše voli čitati naučnu fantastiku, da je Rajna Remović zahvaljujući ovom projektu počela čitati savremenu poeziju, i da su djela Tanje Mravak imala terapeutski način učinak na Emiliju Milojević. Večer je nastavila druženjem u “Figurama”, gdje su se posebno istaknuli sarajevski učenici, dok se šuškalo da su neki učenici završili u kultnom sarajevskom klubu “Sloga”.

Svi učesnici, čini se, sa sarajevskog druženja su se oprostili uz jako pozitivne utiske. Projekat je, slobodno se može reći, veoma uspješno ostvario svoje ciljeve: srednjoškolci su počeli da čitaju savremenu literaturu, autori, profesori i učenici iz regiona su se međusobno upoznali i sprijateljili, i svi su nešto naučili o savremenim društvenim problemima i načinima na koji oni mogu biti prevaziđeni.

U idućem periodu organizatori su suočeni sa izazovnim zadatkom prikupljanja sredstava neophodnih za nastavak projekta LINE sa novim generacijama učenika…

Podijeli.