Ahdnama Sultan Fatih Mehmeda

0

MURAT HANOV SIN MEHMED DRUGI VAZDA POBJEDONOSAN!

Ja, Sultan Mehmed Han, stavljam do znanja cijelom svijetu (svom puku i odličnicima) da se prema posjednicima ovog carskog fermana bosanskim redovnicima pojavila moja velika milost, pa zapovijedam sljedeće:

Neka niko spomenutim i njihovim crkvama ne pravi smetnje i neka ih niko ne uznemiruje, neka oni bezbrižno stanuju u mome Carstvu. A oni koju su izbjegli (pobjegli i otišli) neka su slobodni i sigurni. Neka dođu i neka bez straha stanuju u zemljama moga Carstva. Neka se nastane u svojim manastirima i neka niko, ni moje visoko Veličanstvo, ni iko od mojih vezira, ni od mojih sluga ni od mojih podanika, niti iko od stanovnika moga Carstva, – ne vrijeđa i ne uznemiruje spomenute. Neka im ne upada i neka ih ne ugrožava i ne vrijeđa ni njih, ni njihove duše (živote), ni njihov imetak, niti njihove crkve.

Isto tako neka im je dopušteno da odvedu čovjeka sa strane (iz tuđine) u zemlje moga Carstva. Zbog toga spomenutim veldušno podarujem carsku zapovijed i zaklinjem se slijedećim teškim zakletvama: tako mi stvoritelja zemlje i neba, koji hrani sva stvorenja, i tako mi sedam mushafa, i tako mi našeg velikog vjerovjesnika (Muhammeda), i tako mi 124.000 pejgambera, i tako mi sablje koju pašem, – niko se neće protiviti onome što je napisano sve dokle god mi oni budu služili, dok se budu pokoravali i dok budu odani mojoj zapovijedi. Napisano 28. maja 1463. u stanu Milodraž.[PSGallery=m0t8nklg4]MURAT HANOV SIN MEHMED DRUGI VAZDA POBJEDONOSAN!

Ja, Sultan Mehmed Han, stavljam do znanja cijelom svijetu (svom puku i odličnicima) da se prema posjednicima ovog carskog fermana bosanskim redovnicima pojavila moja velika milost, pa zapovijedam slijedeće:

Neka niko spomenutim i njihovim crkvama ne pravi smetnje i neka ih niko ne uznemiruje, neka oni bezbrižno stanuju u mome Carstvu. A oni koju si izbjegli (pobjegli i otišli) neka su slobodni i sigurni. Neka dođu i neka bez straha stanuju u zemljama moga Carstva. Neka se nastane u svojim manastirima i neka niko, ni moje visoko Veličanstvo, ni iko od mojih vezira, ni od mojih sluga ni od mojih podanika, niti iko od stanovnika moga Carstva, – ne vrijeđa i ne uznemiruje spomenute. Neka im ne upada i neka ih ne ugrožava i ne vrijeđa ni njih, ni njihove duše (živote), ni njihov imetak, niti njihove crkve.

Isto tako neka im je dopušteno da odvedu čovjeka sa strane (iz tuđine) u zemlje moga Carstva. Zbog toga spomenutim veldušno podarujem carsku zapovijed i zaklinjem se slijedećim teškim zakletvama: tako mi stvoritelja zemlje i neba, koji hrani sva stvorenja, i tako mi sedam mushafa, i tako mi našeg velikog vjerovjesnika (Muhammeda), i tako mi 124.000 pejgambera, i tako mi sablje koju pašem, – niko se neće protiviti onome što je napisano sve dokle god mi oni budu služili, dok se budu pokoravali i dok budu odani mojoj zapovijedi. Napisano 28. maja 1463. u stanu Milodraž.

[slickr-flickr tag=”ahdnama” size=”original”]

Podijeli.

Komentariši

%d bloggers like this: