Kako je Satana stvorio ovaj svijet

3

U ime oca i sina i svetoga duha, amin.

Ja, Ivan, saučesnik u skrbi i u kraljevstvu božijem sudionik, kada na tajnoj večeri padoh na grudi gospoda našeg, Isusa Hrista, rekoh:

– Gospode, koji će te izdati?

A gospod mi odgovori:

– Onaj što umoči u zdjelu zajedno sa mnom, u njega će ući Satana i on će me izdati.

I ja rekoh:

– Gospode, prije nego li je Satana otpao, kakvu slavu imađaše kod Oca?

A on mi kaza:

– Bijaše uzmnožnik nebesni kod prijestolja gospodnjeg i naredbenik nad svršiteljima što služahu Oca. I dok ja sjeđah uz skute Oca moga on se spuštaše s nebesa u nizine i uzlažaše opet do trona nevidimoga Oca. I radeći tako vidje slavu božiju što se prostirala svim nebesima. Pa namisli i on da postavi svoj prijestol na oblacima i postane tako ravan Svevišnjemu. I odmah se dade na posao. I kad se nađe u zraku i pronađe anđela što sjeđaše nad nebom od ajera, reče mu: „Otvori mi vrata vazdušna!“ A ovaj ih otvori… Idući dalje, namjeri se na anđela koji je držao vodu nad zemljom, te mu kaza: „Otvori mi vrata nad vodama!“ i otvori ih anđeo. A kada uđe, vidje on da je sva zemlja pokrivena vodom i ugleda dvije ribe koje ležahu na vodama – bile su sjedinjene kao volovi koji su upregnuti u jaram za oranje. One držahu cijelu zemlju na sebi, po zapovijedi Oca nevidimoga. I kada siđe dolje, nađe goleme oblake što držahu more. A onda siđe još niže i nađe pakao, narečen ognjena geena. I tu nije mogao ući zbog plamena u gorućem ognju te se Satana vrati.

I vraćajući se natrag vas se ispuni zlobom. Anđelu koji je stajao nad vazduhom i anđelu nad vodama se obrati, i reče im: „Da znate, sve ovo je moje! Ako me poslušate – postaviću svoj tron nad oblacima i biću ravan Svevišnjemu. I izdignuću jednu od voda nad nebeski svod, a kada ostale vode saberem u mora – tada više neće biti vode na površini zemlje. A ja ću tu, zajedno s vama, vladati va vjeke vjekoma!“

I rekavši to anđelima poče se penjati na nebesa i pope se čak na treće nebo…

I zasjede na nebesa, zapovijedajući anđelu koji bijaše nad ajerom i onome koji bijaše nad vodama. I podigne dva dijela vode gore u vazduh, a od trećeg dijela satvori pedeset mora. I tako bijaše izvršena podjela voda… Onda ponovo zapovijedi anđelu koji bijaše nad vodama: „Da staneš na dvije ribe!“ I tada podiže jednu, trću ribu, iznad glave svoje i zemlja tu ostade suha. Onda uze vijenac od anđela koji bijaše nad vazduhom, i od polovine vijenca napravi svoj prijestol, a od druge polovine sunčano svjetlo on napravi. Zatim uze vijenac od anđela koji bijaše nad vodama – od jednog dijela napravi svjetlo mjesečevo, a od drugog svjetlo dana. Od kamenja stvori oganj, a od ognja nebesku vojsku i zvijezde. Od njih pak satvori anđele – duhove svoje, kao u Svevišnjeg. Sazdade zatim gromove, daždove, grad i snijeg i postavi svoje anđele nad njima. Zapovijedi on, isto tako, zemlji da rodi svakovrsne životinje, drveće i trave. A moru naredi da ribe rodi, a nebu ptice. (Ptice i ribe ne imađahu duh, kao ni životinje, a ne posjedovahu ni človečiji duh, no ptice i ribe od vode i zraka, a životinje od zemlje i zraka osvajahu za sebe ono što imađahu.)

I tada odluči Satana da satvori človjeka, da ima neko da mu služi. I uze blato sa zemlje i od njega sazda človjeka, po obrazu svojemu. I potom naredi anđelu drugom da uđe u tijelo od blata, a onda uze od njega čest i od nje stvori drugo tijelo u liku žene. Pa naredi anđelu od prvog neba uđe u njega. Anđeli mnogo plakahu, kada spoznaše da imaju smrtno tijelo i da se jedan od drugog razlikuju u liku svome. Najposlije učini da izvrše puteno ljubodejanije u svom glinenom tijelu, a da oni i ne spoznaju da vrše grijeh. K’ tomu, podstrekač na taj prestup, udesio je sve to sam, kako bi ih prevario. I zasadi im raj (to jest, jedan rodni vrt, u kome je bilo dvadeset sadnica oraha, jabuka, krušaka, dunja i ostalog voća. I onda okruži rajski vrt ognjem i posla tamo i Adama i Evu…)

I poslije toga, zapitah Gospoda za sudnji dan:

– Kakav će biti znak za tvoje prišestvije?

I odgovarajući na to, Gospod mi reče:

– Izaćiće glas od arhanđela s nebesa, i čuće se sve do najnižih nizina. Sunce će uto potamnjeti, i mjesec će prestati da svijetli, i zvijezde će pasti s neba,a ačetiri golema vjetra će se razvezati iz svojih uza. Zemlja će se zatresti i more popeti, a humci protužiti…

O tome kako je Satana stvorio ovaj svijet govore dva manuskripta na latinskom jeziku, od kojih se jedan čuva u Parizu, a drugi u Beču. Pariški rukopis nastao je u XIV vijeku i prevod je sa izgubljenog starobosanskog rukopisa, a bečki rukopis, poznat u nauci kao Bečka tajna knjiga, nastao je sredinom XII vijeka i prevod je s nekog starobosanskog rukopisa, što se pretpostavlja i na osnovu jedne marginalije u kojoj se na provom mjestu spominje Bosna.

Ovaj apokrif tipa apokalipse prezentira dualističku kosmologiju i jedan je od rijetkih primjera na osnovu kojih se može rekonstruirati učenje srednjovjekovnih heretika, koji su imali jedno od najjačih uporišta u Bosni. To je vjerovatno jedna od najglavnijih „knjiga nečastivih“, spaljivanih od Plovdiva u Bugarskoj do Tuluze u Francuskoj.

Tekst koji donosimo predstavlja samo dva odlomka iz Bečke tajne knjige. Prevod sadrži niz arhaizama, podobnih starom jeziku Bosne.

V.Doelinger: Beiträge zur Sektengeschichte des Mittelalters, München, 1890.

J. Ivanov: Staroblgarski raskazi, Sofija, 1935.

M. Dizdar: Kako je Satana stvorio ovaj svijet (Pečatom zlatnim pečaćeno, III), Život 7-8, Sarajevo 1968.

Podijeli.

3 komentara

 1. Hvala na mogucnosti ostavljanja komentara.
  Prvi su prozaicni:
  1. Je li ovo pogreska “BBijaše”
  2. “Plovidba u Bugarskoj” nisam cula za Plovidb u Bugarskoj da nije Plovdiv?

  Da li biste mogli navesti tacne lokacije i tacne nazive “izdanja” (godina itd) ‘Pariskog’ i ‘Beckog’ rukopisa?

  Lijep site, tek sam pocela da ga pregledam…
  Hvala,
  Sanela

 2. Ako želite to sve znati,najbolje bi vam bilo da podignete knjigu Mak Dizdara sa ovim tekstovima..tu ćete pronaći sve odgovore 😀 i mislim da je ovaj tekst iz druge polovine 12 st. 😀

  Pozdrav,Ema!

 3. Dobar dan, pročitao sam ovaj odlomak iz Bečke tajne knjige, pa me interesira ostatak, dalim bi se to moglo negdje naći ?

Komentariši

%d blogeri kao ovaj: