U Zagrebu promovirana knjiga pjesama «Hyperborea» Milorada Pejića

0

Sinoć (19.3.2013.) u VIP klubu na Trgu bana Josipa Jelačića Fondacija Mak Dizdar i Teatar poezije priredili su promociju poetske zbirke «Hyperborea» Milorada Pejića, dobitnika prve nagrade Grada Sarajeva «Slovo Makovo / Mak Dizdar». U promociji su sudjelovali Ervin Jahić, Tonko Maroević, Milana Vuković-Runjić i Diana Burazer, dramski umjetnici Goran Matović i Olga Pakalović, glazbenik Edin Karamazov te Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar.

Nagrada «Slovo Makovo / Mak Dizdar» utemeljena je 2012. godine, a dodjeljuje se za najbolju novoobjavljenu zbirku poezije domaćeg autora na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom ili srpskom jeziku. Žiri se sastojao od tri predstavnika Grada Sarajeva (predsjednik žirija Hadžem Hajdarević, Miro Petrović i Željko Ivanković), predstavnika Udruženja pisaca BiH (Amir Brka), Feride Duraković ispred PEN centra BiH te Stevana Tontić ispred Fondacije Mak Dizdar. Selektori za kandidate van Bosne i Hercegovine bili su Ervin Jahić (Hrvatska), Duško Novaković (Srbija) i Bogić Rakočević (Crna Gora).

Prvu nagradu «Slovo Makovo / Mak Dizdar», koja se sastoji od novčanog iznosa od 7.000 KM, plakete i skultpuralnog simbola (djelo bosanskohercegovačkog skultpora Adisa Fejzića) dobio je Milorad Pejić, bosanskohercegovački pjesnik nastanjen u Švedskoj. Promotori su bili jednoglasni u ocjeni da je nagrada otišla na pravu adresu i da je zbirka «Hyperborea» zaista dostojna imena Maka Dizdara. nagrada «Nagrada «Slovo Makovo / Mak Dizdar» predstavlja još jednu potvrdu značaja imena i djela Maka Dizdara, ali je i bitan korak prema ponovnom uspostavljanju statusa grada Sarajeva kao regionalnog kulturnog centra», istaknuo je Gorčin Dizdar.

Ervin Jahić je, uz osvrt na pobjedničku zbirku, naveo i djela na hrvatskom jeziku koja su bila kandidirana za nagradu: «Zapisi iz pustog jezika» Branka Čegeca, «Ovdje gdje» Slavka Jendričkog, «Trebalo bi srušiti zidove» Krešimira Bagića, «Kauč na trgu» Dorte Jagić te «Izabrane pjesme Nane Mazutha» Miljenka Jergovića.

Diana Burazer izrazila je zadovoljstvo činjenicom da, iako poetske nagrade obično budu dodijeljene na osnovu zasluga u kulturnom životu više negoli kvaliteta samog djela, ovog puta to nije bio slučaj. Istakavši «crnu rupu» kao glavni simbol «vrlo zrele» Pejićeve poezije, Tonko Maroević je istaknuo i da je sama knjiga «neslučajno crna, zvjezdana, vrlo lijepo i primjereno opremljena». Milana Vuković-Runjić, osvrnuvši se na starogrčko značenje riječi «Hyperborea» kao mitske regije «iza bure», zaključila je da bi se ona mogla nalaziti na današnjem Kvarneru.

Autor Milorad Pejić, koji trenutno boravi na Novom Zelandu, javio se video-linkom i izrazio zahvalnost i zadovoljstvo nagradom i promocijom u Zagrebu: «O svojoj sam poeziji čuo toliko lijepih riječi da u narednih 20 godina ne moram više čuti ni jednu».

Na samom kraju, gradonačelnik Zagreba gospodin Milan Bandić, koji je prisustvovao promociji, iznenadio je prisutne vrlo emotivnim obraćanjem u kojem je poželio dobrodošlicu «šeheru» Sarajevu i zahvalio se Fondaciji Mak Dizdar i Teatru poezije Gorana Matovića na ovom veličanstvenom događaju.

Podijeli.

Komentariši

%d bloggers like this: