Milorad Pejić dobitnik nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012. godinu

0

Na konferenciji za novinare u prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik Alija Behmen podsjetio je da je nagrada ustanovljena 31. jula ove godine na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika.

“Riječ je o međunarodnoj nagradi koja se od ove godine dodjeljuje za najbolje pjesničko djelo na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku”, naglasio je Behmen.


Od 21 djela koja su izabrali selektori iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, žiri u sastavu Amir Brka, Ferida Duraković, Željko Ivanković, Miro Petrović, Stevan Tontić i predsjednik žirija Hadžem Hajdarević, odlučio je da nagrada Slovo Makovo – Mak Dizdar pripadne Miloradu Pejiću za knjigu pjesama “Hyperborea”.

“Cijela ova knjiga pjesama jedna je vrhunska poetska alegorija o potrazi za mirom, srećom, unutrašnjim zadovoljstvom, što je, kako sugerira lirski subjekt, moguće tek onda kad se sa zapretane biti čovjeka skinu naplavine povijesti, patvorina laži o identitetu, mreže civilizacijskih obmana i kad jedini čovjekov prtljag, koji ga otuđuje od njegovog suštastva, postane, kao u poenti pjesme ‘New York’: ‘Svakog jutra pakuje nanovo svoju imovinu i sa savijenim madracem na leđima, kao s puževom kućicom njuši zrak’. ‘Hyperborea’ je oblikovana kao živi izraz čistosti i otvorenosti, kao iskonsko osjećanje lijepoga i svega onoga što poezija može podariti… Svojom pjesničkom ostvarenošću u službi svevremene biti pjesništva: da bude jedna od fundamentalnih stvaralačkih energija u razumijevanju svijeta i mijena u njemu. ‘Hyperborea’ slavi poeziju i čini je ponositom, a pritom sadržajem ne nameće ni autora pjesnika, niti nameće samu sebe kao trajnu istinu o svijetu i životu. U najviše visine uzdiže suštu supstancu pjesničkoga, uzdiže i pjesnika, i život, i boga, i sve drugo što se bilo kadro obujmiti ili doslutiti ovom autentičnom pjesničkom magijom”, stoji u obrazloženju žirija koje je predstavio Hajdarević.

Sin jednog od naših najvećih pjesnika Enver Dizdar kazao je da ga ova nagrada raduje prvenstveno kao Bosanca i Hercegovca.

“Ono što ću reći, reći ću kao građanin Bosne i Hercegovine, a ne kao Makov sin. Želim pohvaliti Grad Sarajevo koji je još jednom argumentirao vrijednost kulture sjećanja i koji je, ne samo ovom nagradom već i drugim aktivnostima, dokazao da je prepoznao i priznao vrijednost onog što mi imamo. Grad ne samo da gaji kulturu sjećanja već i kulturu projiciranja i građenja budućnosti. Ovu nagradu smatram jednim od činova ponovnog zbližavanja i objedinjavanja duhovnog stvaralaštva ovih prostora”, naglasio je Enver Dizdar.

Priznanje Slovo Makovo – Mak Dizdar čini novčana nagrada u vrijednosti 7.000 KM, povelja i skulptura u obliku slova M koju je izradio bosanskohercegovačko-australski akademski skulptor Adis Fejzić.

“Skulptura je još jedan prodor u kulturu sjećanja jer ona ima element stećka, naznačajnijeg svjedočanstva i argumenta naše duhovne prošlosti, a bogami i sadašnjosti i budućnosti”, kazao je Dizdar.

Milorad Pejić je rođen 1960. u Tuzli. Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu vratio se u rodni grad, međutim 1992. godine odlazi u Švedsku, koju odmilja zove “Hyperborea”.

(preuzeto sa klix.ba)

Podijeli.