U Beogradu promovisana nagrada Grada Sarajeva “Slovo Makovo/Mak Dizdar” i zbirka pjesama “Hyperborea”

0

Sinoć (24.04.2013) u prostorijama beogradskog Kluba književnika na adresi Francuska br. 7, u organizaciji Srpskog književnog društva i Fondacije Mak Dizdar, održana je promocija zbirke pjesama “Hyperborea” Milorada Pejića, dobitnika nagrade Grada Sarajeva “Slovo Makovo/Mak Dizdar” za 2012. godinu.

Na promociji su učestovali Vule Zurić, Ratko Adamović, Duško Novaković, Vasa Pavković, Edin Karamazov te predsjednik Fondacije Gorčin Dizdar.

Na samom početku, Vule Zurić otvorio je promociju čitajući pismo Milorada Pejića, koji nije mogao prisustvovati.

Ratko Adamović, nekadašnji bliski prijatelj Maka Dizdara, održao je emotivan govor posvećen bosanskohercegovačkom pjesniku: “Znam da su duhovi uvek tu negde prisutni, mislim da je i Mak tu sa nama večeras.” Govorilo se i o značaju poezije Maka Dizdara, a Adamović je posebno istakao “Modru rijeku” upoređujući je sa pjesmama “Santa Maria Della Salute” Laze Kostića te “Lament nad Beogradom” Miloša Crnjanskog.

Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar, upoznao je prisutne sa nagradom “Slovo Makovo/Mak Dizdar”, naglašavajući regionalni značaj ovog projekta: “Iskreno se nadam da će Slovo Makovo postati večer susreta umjetnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.”

Duško Novaković, selector nagrade za Srbiju, te istanknuti kritičar Vasa Pavković osvrnuli su se na pjesme Milorada Pejića, koji je, po njihovom mišljenju, sasvim zasluženo osvojio nagradu “Slovo Makovo/Mak Dizdar”. Pavković je posebno istakao izgled knjige “Hyperborea”, nazvavši je “grafičkim praznikom”.

Svoj doprinos večeri dao je i zagrebački gost Edin Karamazov koji je prisutne počastio dvjema kompozicijama.

Nakon sarajevske, zagrebačke i beogradske promocije knjige “Hyperborea” regionalna turneja nagrade “Slovo Makovo/Mak Dizdar” bit će kompletirana idućeg mjeseca u Podgorici.

Nađa Vučinić
(Fondacija Mak Dizdar)

Podijeli.