Izvrtanje istine “Dnevnog avaza”

0

U subotu, 1. juna 2013. godine, u „Dnevnom avazu“ objavljen je tekst pod naslovom „Spomen-soba velikog pjesnika otvara se 22. juna“ autora E. Trake. U tekstu se govori o nedavnim aktivnostima Fondacije Mak Dizdar – uređivanju nove spomen-sobe posvećene Maku Dizdaru, te pripremi dvije izložbe, fotografija stećaka Toše Dabca i crteža motiva sa stećaka švicarskog historičara umjetnosti Rudolfa Kutzlija, koje će javnosti biti predstavljene na svečanom otvaranju 22. juna ove godine.

Sve u svemu, članak bi mogao poslužiti kao lijep primjer zanimanja najtiražnije novine u BiH za kulturna dešavanja u našoj zemlji. Mogao bi, da nije prve rečenice članka, u kojoj se tvrdi da se Fondacija Mak Dizdar „napokon uspjela izboriti s nemarom Federalnog ministarstva kulture i sporta i ignorantskom politikom prema životu i djelu Mehmedalije Maka Dizdara.“

Problem ove konstatacije nije samo to što je novinar „Dnevnog avaza“ tobožnje zanimanje za aktivnosti Fondacije Mak Dizdar očigledno odlučio iskoristiti prvenstveno u svrhu dnevnopolitičkih prepucavanja, već činjenica da je pri tome iznio tvrdnju koja je u potpunoj suprotnosti sa onom koju je iznio njegov sagovornik u ovom tekstu. Naime, prilikom našeg razgovora izričito sam naglasio da je opremanje Makove spomen sobe omogućeno upravo zahvaljujući podršci Fondacije za bibliotečku djelatnost FBiH, koja, kao što bi novinar za kulturu sigurno trebao znati, djeluje pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta (i kao što je, uostalom, navedeno u članku na web-stranici Fondacije Mak Dizdar iz kojeg su preuzete fotografije korištene u članku „Dnevnog avaza“).

Novinar „Dnevnog avaza“ time nije samo na najgrublji način prekršio svako moguće pravilo korektnog novinskog izvještavanja, već je i direktno ugrozio poslovne odnose i izglede na buduće obezbjeđivanje podrške Fondaciji Mak Dizdar.

Nadamo se, da će uredništvo „Dnevnog avaza“ prepoznati neprofesionalnost svojih novinara i u idućem broju objaviti demanti netačnih tvrdnji iz ovog članka.

Gorčin Dizdar
Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar

Podijeli.