Euritmija u Makovoj hiži

0

Povodom obilježavanja 43. godišnjice od smrti Maka Dizdara, u Makovoj hiži održan je eurimtijski performans maturantica Instituta za waldorfsku pedagogiku Witten “Panta rei – sve teče”.

Deset studentica euritmije iz Njemačke, Argentine i Južne Koreje izvele su jedinstven, ovom prostoru prilagođen muzičko-scenski performans u okviru kojeg su recitovani stihovi Ocativa Paza, Nelly Sachs, Musan Cho Oh-Hyun, te na violencellu i klarinetu svirane kompozicije Georga Philipa Telemanna, Arvo Parta i Ludwiga Beethovena.

Na kraju programa gosti su imali priliku čuti kratki recital stihova Maka Dizdara na njemačkom i francuskom jeziku.

Šta je euritmija? (iz materijala Inistitua za waldorfsku pedagogoiku Witten)

Euritimija! To je umjetnost pokreta, nastala na početku 20. stoljeća, zahvaljujući Rudolfu Steineru (1861-1925). U istom tom razdoblju nastali su i novi impulsi u gimnastici i plesu (Émile Jaques-Dalcroze, Suzanne Perrottet i Rudolf von Laban). Euritmija kao oblik umjetnosti prezentira ljudsko tijelo kroz pokret. Sazvučje tijela, duše i duha je jedan od najvažnijih elemenata u euritmiji. Euritmist može kroz pokret živjeti, osjećati i duhovno oblikovati kao umjetnik i u pokretu prezentirati. Poezija i muzičke kompozicije mogu biti oživljene kroz euritmijski pokret u koreografijama grupa ili solističkim nastupima. Tako je euritmija govor i pjevanje kojeg vidimo, doživljavamo okom. Iz euritmije, kao umjetničkog performansa izrasla je pedagoška euritmija (u waldorfskim školama), euritmijska terapiji i socijalna euritmija, koja se posebno koristi u andragogiji (riječ je o primjeni euritmije u kompanijama, slobodnim kursevima i radionicama). Koliko često ste svjesni vlastitih pokreta?

Ako ispružite ruku, ili okrenete dlan gore ili dolje, posmatrajte koja ljepota proizlazi iz tako jednostavnog, a opet tako cjelovitog pokreta. Koliko često stavljate nogu pred nogu na zemlju svjesno koračajući svojim putem? Koliko često se ispravite punom visinom i osjećate leđa i vaš prostor pred vama, prostor u kojem se krećete? Sve je povezano s pokretom.

Posmatrajte – sebe. Ako si postavite ova pitanja, ili ovo svjesno isprobate, time već imate odgovor na vaše pitanje što je to Euritmija. Euritmija je umjetnost pokreta i kao svaka umjetnost nudi individualni put ka samom sebi, da bi umjetnički stvarajući bili aktivni u vama i vašoj okolini. U euritmiji tijelo, duh i duša prožimaju se kroz poetsko-govorno, kao i kroz muziku. Euritmija od umjetnika zahtijeva prodorno i svjesno davanje vlastitih unutrašnjih snaga. Zadatak je potom kroz euritmiju naći balans između sebe, i svoga davanja i onoga što do umjetnika dopire. Ono što u sebi kroz umjetnost mogu naći i spoznati, to dakle mogu dati svijetu. Sve to može roditi uspjehom samo kroz radost, strpljenje i ustrajnost. Imati jaku volju za vježbanje ili tu volju razviti i naučiti sebe staviti na drugo mjesto radi umjetnosti koja time dobiva mjesto koje joj priliči.

 

 

 

Podijeli.