Fondacija Mak Dizdar pokrenula projekat LINE

0

Povezivanje mladih u regionu kroz medij literature

IMG_1964

Sanja Vučković, nacionalni koordinator za Hrvatsku

U saradnji sa partnerskim organizacijama Užička književna republika (Srbija) i Centar za kreativno pisanje (Hrvatska), Fondacija Mak Dizdar pokrenula je projekat LINE – literatura za interkulturalnu edukaciju. Cilj projekta je povezivanje mladih u regionu kroz medij literature, te njihova edukacija u oblasti kritičkog čitanja djela savremenih pisaca koja nisu zastupljena u nacionalnim nastavnim programima. Kroz projekat će biti povezano ukupno 180 srednjoškolskih učenika u šest bosanskohercegovačkih i regionalnih gradova (Sarajevo, Stolac, Beograd, Užice, Zagreb, Rijeka), a čitat će se djela Selvedina Avdića, Almina Kaplana, Tanje Mravak, Nebojše Lujanovića, Rade Lazić i Dragane Mladenović.

Projektne aktivnosti

IMG_1946

Amer Tikveša, nacionalni koordinator za BiH

U svakom od šest gradova, predviđeno je osnivanje čitalačkog kluba u sklopu kojeg će učenici izučavati djelo jednog od navedenih autora. I sami autori će prisustvovati jednom od sastanaka kluba i učestvovati u njegovom radu. Nakon kompletiranja ciklusa sastanaka književnih klubova, šest najaktivnijih učenika bit će odabrano za učešće u književnim susretima “Preko rijeka”. Trodnevni književni susreti “Preko rijeka” bit će održani početkom septembra 2015. godina u Stocu, a na njima će učestvovati 30 učenika stolačkog književnog kluba, 30 učenika drugih književnih klubova, šest autora, te tri nacionalna koordinatora projekta. Nakon završetka susreta, učenici se vraćaju u svoje škole te učestvuju u dodatnim sastancima književnih klubova na kojima prenose svoje utiske i saznanja drugim članovima klubova, te pišu tekstove o djelima koja su izučavali. Projekat se završava okruglim stolom u Sarajevu, u sklopu kojeg će autori i nekoliko učenika svakog kluba razgovorati o stanju i širem značaju regionalne književnosti.

IMG_1990_01

Ružica Marjanović, nacionalni koordinator za Srbiju

Početak projekta           

LINE je oficijelno započeo proteklog vikenda radionicom projektnog tima u Sarajevu. Pored predstavnika Fondacije Mak Dizdar, na radionici su učestovali i nacionalni koordinatori Amer Tikveša (BiH), Sanja Vučković (Hrvatska) i Ružica Marjanović (Srbija), te profesori književnosti Sanja Jurić (Katolički školski centar Sarajevo), Jasminka Pitić (Srednja škola Stolac), Sandra Vidović (Prva riječka hrvatska gimnazija) i Gordana Danilović (Gimnazija Užice). U sklopu dvodnevne radionice, projektni tim detaljno je razradio način na koji će LINE biti organiziran, s posebnom pažnjom na adekvatno planiranje književnih susreta “Preko rijeka”. Od ključnog značaja za cjelokupni projekat je bogato iskustvo Ružice Marjanović, suosnivača i direktora tradicionalnih užičkih književnih susreta “Na pola puta”, na osnovu kojega je i nastala cjelokupna ideja projekta LINE.

DIJALOG ZA BUDUCNOSTLINE je dio šireg projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Podijeli.