O konjima i ljudima: gostovanje Almina Kaplana u KŠC Sarajevo

0

DIJALOG ZA BUDUCNOSTFMD-logo

Piše: Amer Tikveša

U sklopu projekta LINE – literatura za interkulturalnu edukaciju, kojeg zajednički provode Fondacija Mak Dizdar (Sarajevo), Centar za kreativno pisanje (Zagreb) i Užička književna republika (Užice), u šest srednjih škola u regionu (Sarajevo, Stolac, Beograd, Užice, Zagreb, Rijeka) osnovani su književni klubovi, vannastavne sekcije u sklopu kojih učenici i učenice čitaju i proučavaju književna djela savremenih autora koja nisu zastupljena u nacionalnim nastavnim planovima. U sklopu projekta, predviđena je i posjeta autora svakom književnom klubu.

Sarajevski Katolički školski centar tim povodom posjetio je mladi stolački pjesnik Almin Kaplan. Jednosatno druženje sa članovima čitalačkog kluba KŠC-a bilo je strukturirano na principu pitanje-odgovor. Učenici su u najvećoj mjeri bili zainteresirani za vezu između Kaplanove literature i njegove biografije. Davali su i svoja tumačenja pjesama iz zbirke Ospice. Izdvajamo jedno, možda i najzanimljivije. Odnosi se na sljedeće pjesme:

Na konju. Kauboj juri. Jure ga indijanci. EPP.

Na konju. Kauboj juri. Jure ga indijanci. Opet EPP.

Evo što kauboj juri indijance, ali što konji konje.

///////

A konji gonjaju konje samo što su konji. I što ne

znaju da se gonjaju.

A šta je sa indijancima? I kaubojima? Pa oni

su ljudi.

E puno me pitaš.

Učenica je pitala da li konje možemo tumačiti kao obične ljude, a kauboje i indijance kao vlast koja ih jaše i tjera da jedni druge jure. Naravno, svako tumačenje poezije je legitimno, a ovakvo možda i poželjno.

Nakon kompletiranja ciklusa radionica književnih klubova, učenici svih škola će se u septembru ove godine sastati u Stocu u sklopu književnih susreta Preko rijeka. Na susretima će učestvovati i svi autori uključeni u projekat, a to su, pored Kaplana, i Selvedin Avdić (BiH), Nebojša Lujanović, Tanja Mravak (Hrvatska), Rada Lazić i Dragana Marjanović (Srbija).

Fondacija Mak Dizdar provodi projekat LINE u sklopu inicijative “Dijalog za budućnost” koju implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Podijeli.