Potpišite peticiju za uspostavljanje Makove hiže/muzeja Maka Dizdara u Sarajevu!

0

(Peticiju možete potpisati ovdje.)

Na sarajevskoj Baščaršiji, u Malim Dairama nadomak Sebilja (Luledžina br. 12), nalazi se kuća u kojoj je živio Mak Dizdar (1917.-1971), jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika, autor Kamenog spavača, Modre rijeke i Starih bosanskih tekstova. U protekloj godini, širom Bosne i Hercegovine obilježena je 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara, čime je još jednom potvrđena ključna uloga njegovog djela u razvoju bosanskohercegovačke književnosti, kulture i identiteta.

Kuća u kojoj je živio Mak Dizdar – buduća Makova hiža?

Ovim povodom, Fondacija Mak Dizdar je u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u kojem se čuva najveći dio njegove rukopisne zaostavištine, pokrenula inicijativu o uspostavljanju muzejsko-galerijskog prostora posvećenog Maku Dizdar u Sarajevu. Kako je prizemlje kuće u Malim Dairama već opremljeno kao galerijski prostor, a trenutno nije u upotrebi, vlasniku ovog prostora, Općini Stari Grad, uputili smo molbu za njegovo korištenje u svrhu uspostavljanja stalne postavke posvećene Maku Dizdar pod nazivom “Makova hiža”. Nakon što nam je prvobitno obećano da će ovaj prijedlog biti razmatran na idućoj sjednici Općinskog vijeća, obaviješteni smo da Općinsko vijeće još uvijek nije raspravljalo o ovom prijedlogu, te je trenutni status ove inicijative neizvjesan.

Ploča na kući u Malim Dairama

Iz tog razloga, odlučili smo pokrenuti peticiju kojom će građani Bosne i Hercegovine i ljubitelji poezije Maka Dizdara širom svijeta moći izraziti svoju podršku ovoj inicijativi. Molimo Vas da svojim potpisom doprineste nastanku Makove hiže u Sarajevu!

Peticiju možete potpisati ovdje.

Pogled prema Sebilju sa ulaza u kuću

Podijeli.