Mesić primio delegaciju Fondacije Mak Dizdar

0

– Volim poeziju Maka Dizdara, volim njegov način razmišljanja. Bio je velik čovjek. Volio je Bosnu i razumio je Bosnu. A preko pjesama Maka Dizdara Bosna se može zavoljeti i razumjeti, rekao je za Oslobođenje predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon polusatnog susreta sa sinom Maka Dizdara Enverom, njegovom suprugom Suadom te njihovom djecom Borom i Gorčinom u Uredu predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku.

Predsjednik Republike Mesić primio je obitelj velikog bosanskohercegovačkog pjesnika u povodu promocije dvotomnog izbora iz poezije Maka Dizdara i esejistike o Makovom poetskom djelu. Razgovaralo se i o Fondaciji “Mak Dizdar”, koja je utemeljena 2000. godine, a uz promicanje stvaralaštva Maka Dizdara i pružanje potpore aktiviranju kulturne scene u rodnom pjesnikovom mjestu Stocu te u Bosni i Hercegovini općenito, među strateškim ciljevima djelovanja ove Fondacije su i širenje ideje zajedništva bosanskohercegovačkih građana kao i afirmacija dijaloga kultura i kulture dijaloga.

O ovom dijalogu kultura koji u BiH ima višestoljetnu tradiciju, s akcentom na poetskom opusu Maka Dizdara, govorio je član Programskog savjeta Fondacije, poznati slikar i grafičar Mersad Berber, koji je također prisustvovao susretu s hrvatskim predsjednikom. Predsjednik Mesić je prihvatio poziv Envera Dizdara da posjeti Stolac, gdje će u izložbenom prostoru Fondacije, koja ima i svoj muzejski dio s originalnim rukopisima te ostalim dokumentarnim materijalom vezanim za pjesnikov život i rad, biti priređena izložba Berberovih djela. – Ako ikako budem mogao, ja ću doći u Stolac, obećao je Mesić, što će ovisiti od programa predsjednikovih državničkih obveza. Brojne obveze i vrlo dinamičan raspored sastanaka karakterizirali su i taj ponedjeljak u Uredu predsjednika RH.

No, unatoč svemu, predsjednik Mesić je te večeri pokazao iznimnu informiranost o kulturi BiH, te da ne samo da razumije i vrlo cijeni poeziju Maka Dizdara, nego i da je divno recitira, pa je pročitavši zajedno s Enesom Kiševićem čuvenu pjesmu Modra rijeka spontano učinio da taj susret za sve njegove goste postane nezaboravna, čista poezija. Susretu s predsjednikom Mesićem u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu prisustvovali su, među ostalim, kulturni ataše veleposlanstva BiH u Zagrebu Minka Ljubijankić, članovi Programskog savjeta Fondacije “Mak Dizdar” prof. Amila Buturović i pjesnik Ervin Jukić, te predsjednikov specijalni savjetnik dr. Izet Aganović.

Jadranka Dizdar, Oslobođenje, 4. 3. 2009.[PSGallery=gageexleh]

Podijeli.