Hadžija i prosjak

1

Tokom rasprave na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma, poslanik Marko Vešović kazao je da ga cijela situacija oko izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti podjseća na narodnu bosansku priču o slijepcu koji je prosio i hadžiji.

„U jednom trenutku fes s novčićima ispred slijepca pokupio je hadžija. Slijepac ga upita: Kako to da hadžija krade od slijepca? Hadžija odgovori protupitanjem: Kako znaš da sam hadžija?, a slijepac mu na to reče da samo hadžija može krasti od slijepca. E, Vi, premijeru, mene podsjećate na tog hadžiju”, kazao je Vešović.

Potom je uslijedila salva replika iz redova SDA.

„Svjedoci smo da pojedinci u zadnje vrijeme stalno atakiraju na vrijednosti muslimana. Hadžija je neko ko je izvršio sve vjerska obaveze i visoko moralna osoba u muslimana. Ovim ste uvrijedili mene i sve one koji se osjećaju muslimanima. To je drsko i bezobrazno”, kazao je Mirsad Zaimović.

Ismet Osmanović je predložio da o Vešovićevom postupku raspravlja Etička komisija, a Irfan Ajanaović lazao je da je on do jučer „cijenio Vešovića”, ali da on nikad u Predstavničkom domu nije rekao ništa korektno i uvijek promovirao sebe i svoj jezik. Amila Alikadić-Husović je tražila od Vešovića da se izvini svima, a od predsjedavajućeg da ne dozvoli da iko u Parlamentu vrijeđa bilo čiju vjeroispovijest.

S. Šeherčehajić, A. Bečirović, ‘Branković i Jelečević pobjegli kroz ključaonicu’, Oslobođenje, 25. II 2009.

Podijeli.

1 komentar

Komentariši

%d bloggers like this: