Stećak u Canberri

0

Savremena interpretacija stećka autora Adisa Fejzića pod nazivom  B&Hierophany@terraAvstralis.MMXIII.Addis nedavno je trajno postavljena ispred zgrade australijskog parlamenta u Canberri. U svakom društvu koje drži do svoje tradicije i kulture, ovo bi bez sumnje bila senzacionalna vijest… Još jednom čestitamo Adisu, velikom prijatelju Fondacije i autoru dva reljefa na zidovima Makove hiže u Stocu i skulpturalnog simbola nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar. 

 

Komentarišući  svoje djelo, Adis je rekao:

“Imenom povezujem “davno prošlo vrijeme” i današnje, naše – igrajući se latinskim i modernim načinom komuniciranja.

S druge strane ovaj stećak je svojevrsna predstava Bosne i Hercegovine, (u jednom uslovno rečeno “spiritualno-simboličkom” smislu) izvedena u komadu terraAvstralis (u australskom kamenu, pješčaru).

Koliko ja znam ovo je prvi stećak koji je napravljen nakon gašenja ove naše srednjovjekovne skulptorske tradicije a da nije replika (ili neka pseudo varijanta).

Ovim radom (pretenciozno, ali iskreno) želim da započnem uskrsnuće naše tradicije i kao kamene skulpture našeg vremena, 21. vijeka – ali, povrh svega, ovdje skulptorski potencijal stećka želim iskoristiti kao osnovu za jednu vrlo ličnu i intimnu skulpturalnu formu.

Dakle ovo je prvi “kam” nakon srednjeg vijeka koji oživljava tradiciju tako što se drži njenih standardnih zakonitosti – ali istovremeno je i revitalizira i dodatno obogaćuje “sadržajem i estetikom” vremena koje je u medjuvremenu proteklo (od 15/16 vijeka pa do danas).

Uz navedeno B&Hierophany@… je i prvi stećak (koliko ja znam) koji je nastao od “tuđeg” kamena i “preko okeana”.

Kao sto se to zna desiti sa srednjovjekovnim stećcima i ovaj kamen objedinjuje nekoliko različitih aspekata skulpture (figurativni, simbolični, apstraktni …).

Frontalna strana nosi ono što ja u svojoj interpretaciji nazivam Abrahamov pečat (u jedan simbol upleteni Davidova zvijezda, križ/krst i polumjesec) uz dodan australski “symbol of Southern Cross” koji je ovdje predstavljen sa 5 polusferičnih oblika (tzv jabuka koje imamo na stećcima).”

Nekoliko reagovanja na postavljanje B&Hierophany@terraAvstralis.MMXIII.Addis:

 

Podijeli.