Izložbom u Muzeju grada Zenice započelo obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara

0

Izložbu povodom 100. godišnjice rođenja Mehmedalije Maka Dizdara organizovali su Fondacija “Mak Dizdar” u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačkim institutom i Društvom pisaca Bosne i Hercegovine. Večerašnji eksponati prvi put su izloženi javnosti u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je samo početak obilježavanja godišnjica rođenja Maka Dizdara, a ovdje smo izdvojili interesantan dio eksponata iz zbirke Maka Dizdara koji svjedoče o bogatom književnom radu, ali i njegove lične dokumente i predmete kakav je bio Mak Dizdar kroz svoj životni vijek”, kazala je viša kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH mr. Đana Kukić.

Autor izložbe dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar”, kazao je kako je ovo samo jedan u nizu projekata.

“Večerašnja izložba je samo prvi projekat u nizu obilježavanja stotinu godina od rođenja Maka Dizdara. Želimo ukazati na budućnost, nadu i želju da će ovo djelo rasti i da je ovo samo početak njegovog značaja kojeg možda nismo shvatili do kraja”, poručio je Dizdar nakon čega je izložbu svečano otvorio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Autori su izložbom htjeli Maka Dizdara predstaviti mlađoj publici jer su kroz razgovor sa njima primijetili da postoji jaz između generacija u odnosu prema Dizdaru.

Produkciju izložbe podržala je međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće”. Izložba ostaje otvorena do 30. marta.

Nakon Zenice, planirano je gostovanje izložbe u još nekoliko bosanskohercegovačkih i regionalnih gradova, dok će centralna manifestacija biti održana u Sarajevu u oktobru 2017. godine.

(Tekst preuzet sa http://klix.ba)
Podijeli.