29. Međunarodni sajam knjiga, u znaku 100 godina od rođenja Maka Dizdara

0

Na sajmu učestvuje 150 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te kulturni centri ambasada u BiH, a bit će upriličen i veliki broj promocija.

Sajam je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ističući da knjiga, kao temelj svih saznanja koja koristimo, zaslužuje posebno poštovanje, jer ako ne poštujemo knjigu onda ne poštujemo ni ono što znamo.

“Postoje i oni koji kritikuju ovu manifestaciju, i dobronamjerni i zlonamjerni, a ovim drugim poručujem da će Sajam knjige iz godine u godinu jačati jer je na ovom sajmu knjiga čitaocu sigurno najprihvatljivija”, rekao je Kurić.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo izjavio je da je Sarajevo u ovo doba festival kulture i knjige, te da će se truditi da budu dobri domaćini i da se izlagači vraćaju na sajam svake godine.

U saradnji s Fondacijom “Mak Dizdar”, u okviru sajma bit će obilježeno 100 godina od rođenja Maka Dizdara, te je i centralno mjesto Sajma “Bosanska kuća” preimenovana u “Makovu hižu”.

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije i unuk Maka Dizdara, pojasnio je da iz Makove pjesme “Hiža u milama” vidljivo da hiža nije samo kuća već simbol otvorenosti prema svijetu, umjetnosti, kulturi i svemu što je lijepo, te da su u “Makovoj hiži” pokušali da dočaraju taj ambijent.

Muris Šehić, zamjenik direktora TDK “Šahinpašić”, koja je partner sajma, poželio je svim učesnicima uspješno druženje u narednih šest dana i zahvalio na povjerenju koje im je ukazano po 29. put.

Sajam je otvoren do 24. aprila u vremenu od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

(Tekst preuzet sa http://klix.ba)

Podijeli.