Tuzla: Obilježena 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara

0

Izložbom “Mak Dizdar: Prvih stotinu godina” i promocijom autentičnog i defnitivnog izdanja knjige “Kameni spavač” u Ateljeu Ismet Mujezinović u sinoć je počela sedamnaesta po redu manifestacija Međunarodni književni susreti Cum grano salis. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je zvanično otvorio književne susrete, govoreći o ustanovljenju Književne nagrade “Meša Selimović”.

– Ona je bila svojevrstan odgovor multietničke Tuzle vremenu u kojem počinju da se vrednuju i nameću drugi načini razmišljanja, kazao je Imamović.

Izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” sastoji se od originalnih rukopisa i predmeta iz obimne kolekcije “Mak Dizdar” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, specijalno izrađenih samostojećih interpretativnih panoa, te bogatog izbora multimedijalnih sadržaja.

– O djelima Maka Dizdara tek se treba čuti. Stariji bolji poznaju rad Maka Dizdara, ali i to se uglavnom odnosi na one poznatije pjesme. Mladima, osim onima koji su u književnosti, gotovo je nepoznat, kazao je pjesnikov unuk Gorčin Dizdar.

Pored izložbe, Fondacija “Mak Dizdar” također je izdala jubilarno, autentično i definitivno izdanje “Kamenog spavača”, koje je priredio profesor Sanjin Kodrić, a radi se o izdanju koje se temelji na posljednjoj stvaralačkoj volji Maka Dizdara.

O izložbi su govorile Šejla Šehabović i Đana Kukić, a o knjizi “Kameni Spavač” govorili su Gorčin Dizdar, Sanjin Kordić i Mile Stojić. Tekstove iz knjige interpretirala je Hasija Borić.

Drugi dan Književnih susreta Cum grano salis nastavlja se danas predstavljanjem Izabranih djela Derviša Sušića, koja će promovirati Said Katica, Mile Stojić i Sabina Babajić. Nakon toga će biti promovisana zbirka priča Lejle Kalamujić “Zovite me Esteban”, o kojoj će govoriti Damir Arsenijević i sama autorica Lejla Kalamujić.

Drugi dan susreta bit će okončan promocijom romana “Doba mjedi” autora Slobodana Šnajdera, koji je za ovo djelo dobio nagradu “Meša Selimović” na prošlogodišnjim književnim susretima.

Za sutra je planirana promocija zbirke pjesama Dijale Hasanbegović “Neće biti djece za rat”, promocija romana Jagode Iličić “Kako preživjeti smak svijeta” i romana “Gdje si ti ovih godina” autora Hadžema Hajdarevića, koji je prošle godine bio u užem izboru za Nagradu “Meša Selimović”.

Preuzeto sa oslobodjenje.ba

 

Podijeli.

Komentariši

%d bloggers like this: