Misija

Promocija stvaralaštva  Maka Dizdara – Snažan porast interesovanja i novih pristupa  poetskom djelu Maka Dizdara, kako u Bosni i Hercegovini tako i  u inostranstvu – govori o  značaju i trajnosti njegova prisustva u bosanskim pa, sve više, i  u svjetskim književnim kretanjima. Fondacija Mak Dizdar želi trajno pratiti, objedinjavati i promovirati sve ono što se o Maku ili inspirisano i inicirano Makovim umjetničkom ostavštinom piše, govori, i stvara, te tako, ujedno, pomoći u traganjima za novim, zatravljenim vrijednostima Makova stiha, pružiti podršku istraživačima njegovog djela, ali i umjetnicima iz različitih oblasti koji se svojim djelima suočavaju i sučeljavaju sa značenjima i porukama njegove poezije i poetike..

Podrška aktiviranju  kulturne scene Stoca i Hercegovine – Strašna ratna stradanja i vladajući aparthejd u Makovog rodnom gradu nisu jedini razlog tamošnjeg angažmana Fondacije Mak Dizdar. To su u mnogo većoj mjeri njegovo znamenito i ponosno intelektualno, kulturno i umjetničko naslijeđe, kao i prirodne i civilizacijske vrijednosti i ljepote koje Stolac i čitavu Hercegovinu čine jednom otvorenom pozornicom, galerijom i muzejom sa neslućeno golemim mogućnostima. Organizacijom redovnih aktivnosti i kulturnih događanja u Makovoj hiži,  doprinosom u širenju i obogaćivanju  programa i dometa Slova Gorčina, želimo što je moguće više i plodonosnije učestvovati u razvoju kulturnog turizma kao jednog od ključnih razvojnih mogućnosti ovog kraja.

Širenje ideje zajedništva bosanskohercegovačkih naroda – Pružanjem informacija i promocionim aktivnostima želimo razviti svijest da izuzetno bogato i raznoliko kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine podjednako pripada svim njenim građanima. Jer, dok nas današnja politička situacija na svakom koraku podjseća na međusobne razlike, gotovo da i nema medija i institucije koja bi se posvetila onome što nam je zajedničko. Ukazujući na vrijednosti i domete svima nama velikim dijelom zajedničke prošlosti, Fondacija Mak Dizdar želi dati svoj doprinos pluralističkoj, a svima nama isto tako zajedničkoj budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Dijalog kultura i kultura dijaloga – Susreti kultura u Bosni i Hercegovini znali su dovesti do vrhunskih umjetničkih dostignuća, kao što je, po gotovo nepodijeljenim ocjenama, i poetsko djelo Maka Dizdara… Ali, nažalost, i dobro znanih erupcija barbarizma pod okriljem „zaštite“ određene kulture ili civilizacije. Stoga Fondacija Mak Dizdar Bosnu i Hercegovinu priznaje i tretira kao prirodan ili zadati okvir samo u onoj mjeri u kojoj on najviše može doprinjeti ovdašnjem dijalogu kultura i razvoju kulture dijaloga. Njen konačni cilj nije i ne smije biti ograničen nikakvom isključivošću nacionalne ili neke druge podjele: samo suštinskom otvorenošću i uključivanjem u regionalne, evropske i svjetske tokove ideja bosanskohercegovačka kultura može se uzdići iznad uskogrundne provincijalne ograničenosti koja joj, paradoksalno, prijeti više nego ikad..  A upravo lokalni dijalog globalnih sistema je ono što Bosnu i Hercegovinu čini posebnom i univerzalno značajnom…