Slovo Makovo/Slovo o Maku – promocija u Zagrebu

0

Intenzivno pripremana i rađena nekoliko posljednjih godina, definirana kao krunski događaj obilježavanja 90. godišnjice rođenja Maka Dizdara, u Sarajevu se nedavno pojavila, u izdanju Fondacije Mak Dizdar, po mnogo čemu nesvakodnevna, pa i sasvim ekskluzivna – dvotomna monografija posvećena Makovom poetskom stvaralaštvu.

„Slovo Makovo”, prva knjiga monografije, obimni je izbor iz cjelokupnog poetskog opusa Makovog.

Druga knjiga monografije, „Slovo o Maku”, bavi se onim najznačajnijim ili najinteresantnijim što je, kod kuće i u svijetu, o ovoj velikoj poeziji pisano. Tako je jedno epohalno pjesničko stvaranje prvi put i doslovno integrirano, objedinjeno i srođeno u  jedinstven svijet sa izazovom njegova otkrivanja, poetsko i kritičko djelo postali su i  pojavljuju  se kao novorođena sinteza,  dosad nepoznato ali uzbuđujuće živo,  neočekivano skladno dizajnirano tijelo.

U drugoj je knjizi ove monografije izbor iz raznorodnog i raznolikog, dosad uglavnom  svijetom razasutog i zato malo kome potpuno poznatog, začuđujuće obimnog i raznolikog kritičkog i esejističkog korpusa posvećenog djelu Maka Dizdara,  nastalog još za njegova života, a još mnogo više tokom skoro četiri decenije nakon pjesnikove smrti. Pa će zato druga knjiga ove monografije, očekivati je,  biti pravo otkrovenje za svakoga njenog čitaoca, ali i za one koji se kao književni teoretičari i Makom  profesionalno bave, ma koliko da su prethodno bili  ozbiljno i angažirano predani i posvećeni Maku i njegovom djelu. Ovdje se, recimo, po prvi put pojavljuje i niz svježe prevedenih tekstova  stranih autora, objavljenih širom svijeta, dosad nama ovdje sasvim nepoznatih. Ktome još, pored odavno i široko poznatih „domaćih”, već klasičnih eseja o Makovoj poeziji, tu je i čitav niz sasvim novih, modernijih,  inovativnih, ponekad – onome znanom i za Maka gotovo poslovičnom – značajno različitih pa čak i sasvih suprotnih pristupa i tumačenja, mahom iz pera mlađih i sasvim mladih autora koji Maka posmatraju u tokovima i vizurama najsavremenijih literarnih i filozofskih tendencija, pravaca  i književnokritičkih teorija.

Makova poezija, poslije ovog izdanja to je još vidljivije, nikako ne može biti ograničavana i ograničena nikavim vremenom, ni u svojim visinama ni u dubinama niti, zapravo, ovo pjesničko djelo ima zadate prostore ili krajnje zadaće bilo koje vrste. Autori priloga u knjizi „Slovo o Maku” otkrivaju i tumače putove i putokaze, ideje, poruke i značenja Makove poezije u raznolikim a katkad i potpuno iznenađujućim kontekstima, od njihova odnosa sa problematikom „bosanskog duha” do aveti postmodernizma, od poetske argumentacije mogućeg uspostavljanja bosanskog nacionalnog identiteta do vanvremenske univerzalosti bez adrese, od bogumilstva do mitomanije, od heraklitovske filozofije i srodnosti sa Homerom –  do ruskog avangardizma…, u čitavoj skali tretiranja poetske riječi kao duhovne povijesti, gotovo od „velikog praska” pa do odlaska  „iza uma iza boga”. Nije zato ni čudno što će Predslovo, uvod u ovaj izbor, autor Enver Kazaz nasloviti kao „ Zasnivanje Makologije”.

Zagrebačka promocija Makove monografije bit će održana u Bosanskom kulturnom centru (Ilica 44), 3. marta, u 19 sati. Promotori su dr. Amila Buturović sa York univerziteta u Torontu i akademik Tonko Marojević, a stihove Maka Dizdara na promociji će govoriti Božidar Boban i Enes Kišević.

Podijeli.